Att börja tävla...
Hej Hej! Nu hade jag tänkt att börja med en serie som jag kallar för “Att börja tävla...” Jag kommer ge tips och trix för dig som vill börja tävla. Det kommer bli två delar. En om hoppning och En om dressyr. Den första blir om hoppning.
-
Sadel, kolla att sadelgjorden är med
-
Träns eller vad du nu använder, kolla att tyglarna är med
-
Nummerlapp
-
Hjälm
-
Sporrar
-
Säkerhetsväst
-
Spö
-
Benskydd
-
Kavaj eller fritidsjacka/tröja
-
Stövlar eller ridskor + shortchaps
-
Tävlingsridbyxorna
-
Alla papper:( Vaccinationsintyg, ryttarlicens, häst/ponnylicens om det behövs, medlemskort i din klubb. För ponny även mätintyg och (på lokaltävling) registreringsbevis.)
-
nummerlapp
-
Schabrak
-
Grimskaft
-
Vattenhink
-
Foder till hästen
-
Borstar och svamp
Men somsagt om du har ska rida en ridskoleponny på din egna förening så behöver du inte ta med dig så mycket. Kanske ett fint schabrak? om du har det såklart. Eller om du ska tävla din egna ponny på din förening och den står där så behöver du inte heller Ta med dig något förutom dina tävlingskläder.
Tips när du går banan:
Var noga med att gå exakt de vägar du tänker rida sedan. Då blir det mycket lättare. Dels märker du då om det finns några gropar som hästen kan snubbla i också.Koncentrera dig på att gå banan, gå inte och prata om annat med kompisen. Men för vissa funkar det bättre att gå med en kompis istället för sin Mamma/Pappa. Men för vissa funkar det bättre att gå med sin Mamma/Pappa, du kanske till och med har möjlighet att gå banan med din tränare?
Tips när du ska lära dig banan:
En del tycker det är lättast att lära sig vägen (långsida, snett igenom, snett igenom, långsida innannför spåret...). Andra tycker det är lättare att lära sig färgen på hindren (blå-vitt, vit grind, grönt, röda lådor...). Eller så kan du plugga i banan flera gånger så du kan den utan och innan. Tex. du går banan en extra gång eller du memorerar den flera gånger under tiden du rider fram, kollar på de dom hoppar före, Gör iordning hästen.
Tips när du hoppar banan:
Tänk på startlinjen och mållinjen som hinder. Då minskar risken för att du rider över dem åt fel håll, eller slutar rida för tidigt. Tänk på att ta ut svängarna och göra halvhalter emellan linjer.
Klädsel Tips:
Det som är viktigt att tänka på är att om du kanske ska tävla en klubbhoppning, och inte har några vita ridbyxor, så gör det inget! för på klubbtävlingar behöver man inte ha vita ridbyxor, visst får man ha det om man vill, Jag hade inte vita ridbyxor på min första klubb tävling men det kan ju vara kul att ha för då blir det mer som en tävlingskänsla som kommer fram när man klär sig i sina tävlings kläder. Om man ska tävla lokalt är det viktigt att ha en Godkänd ridhjälm, i valfri färg, med hakbandet knäppt, och Hjälmen ska man ha på sig inom hela tävlingsområdet när man sitter på hästen.
Om man ska tävla ännu högre klasser (regional tävling och högre) så krävs det att man har en ridkavaj, den får vara i valfri färg men ridbyxorna måste vara ljusare än kavajen. På Lokala tävlingar och lägre kan man använda fritidsjacka/långärmad tröja eller skjorta istället för kavajen.
Det är jätteviktigt att man har en Säkerhetsväst Annars får man inte hopptävla. Man måste ha Säkrehetsväst fram tills man fyller 18 år. Säkrehetsvästen får man ha under eller över en ridjacka men den måste vara över din tävlingströja eller kavaj när du hoppar.
På alla tävlingar får man använda Ridstövlar i valfri färg eller ridskor med shortchaps utan fransar. Spö får man använda men det får inte vara längre än 75 cm långt.
Man får även använda sporrar, men då ska dom max vara 15mm och ska vara trubbiga
Tips På framhoppningen:
På framhoppningen gäller de vanliga ridbanereglerna. Det är ofta begränsat hur många som får vara inne på framhoppningen samtidigt. Det är viktigt att veta att den som snart ska starta har företräde framför den som har längre till start. Den som ska hoppa ska högt och tydligt (skrik hellre för högt än för lågt) tala om vilket hinder han/hon tänker hoppa så att övriga kan hålla sig undan, tex. "Hoppning oxer".
Olika hindertyper:
Detta är de hindertyper som förekommer på nästan varje tävling:
Enkelhinder: Ett vanligt hinder som är med på alla tävlingar.
kombination En kombination är när det är två hinder med ett eller två galoppsprång emellan hindrena. 2-kombination får finnas för ponny i Lätt B och högre
Rättuppstående: Det är det hinder där alla hinderdelar ligger rakt över varandra, och det hindret finns på alla tävlingar.
Oxer: En oxer ska vara minst lika lång som den är hög. Det får bara vara en bom bak och den ska vara 0-5 cm högre än översta frambommen. Oxer finns på alla tävlingar.
Trippelbarr: En trippelbarr är ett hinder med tre bommar, det är ett längdhinder som förekommer om man tävlar LB och högre.
Vattenhinder: Det kan både vara en vattegrav och en oxer eller räcke med vattenmatta under.
Kryss: Krysshinder finns inte på lokala tävlingar men det kan finnas på klubbtävlingar.

Detta var lite blandad information om hopptävlingar, Om ni vill att jag ska skriva mer om hopptävlingar så kommentera gärna. ❤️